Documentaire

armed

brush

Mis deze unieke kans niet om meer te leren over de
straatkunst die ons omringt

Valdivia 20/11 16:00 hrs

Universidad Austral de Chile
Cine Club UACh, Campus Isla Teja, Valdivia

Valparaíso 22/11 19:30 hrs

Insomnia Valparaíso Teatro Condell
Condell 1585, Valparaíso

Antofagasta 23/11 20:00 hrs

Esquina Retornable Club de Cine
El Tabo 665, Antofagasta

Chillán 23/11 18:00 hrs

CECAL UdeC Chillán –
Isabel Riquelme 479, Chillán

Valparaíso 27/11 17:00 hrs

Insomnia Valparaíso Teatro Condell
Condell 1585, Valparaíso

filmpremière / 31-10 / Santiago

Armed

Brush

Dinsdag 31 oktober, 19:00 uur in het mMDH Auditorium / Santiago

Play Video

Nemad©c lanceert documentaire over Zuid-Amerikaanse straatkunst

AMSTERDAM, 01 oktober 2023 – Nemad©c, een onafhankelijk filmproductiebedrijf gevestigd in Nederland, kondigt met trots de lancering aan van ARMED with a BRUSH, een documentaire over het werk en het leven van drie generaties Chileense muralisten van de Brigada Ramona Parra (BRP).

De BRP ontstond in 1968 als propaganda-afdeling van de JJCC (Juventudes Comunistas de Chile, Chileense Communistische Jongerenbeweging). Als jonge groep steunden ze de democratisch gekozen president Salvador Allende.

De eerste leden van de Brigada Ramona Parra (genoemd naar een politieke activiste die in 1946 in Santiago werd vermoord) schilderden teksten op strategisch geplaatste muren in de hoofdstad om hun standpunten ter ondersteuning van democratie en gelijkheid over te brengen.

Hun kunstvorm ontwikkelde zich tot kleurrijke muurschilderingen met symbolen van wat zij altijd als fundamentele mensenrechten beschouwen, terwijl ze zich afzetten tegen totalitaire regimes en sociale ongelijkheid.

Tijdens het regime van Pinochet werden leden van de BRP gevangen genomen, gemarteld en gedood, terwijl anderen in ballingschap gingen. Toch bleven BRP-leden geloven dat de kwast machtiger is dan het zwaard, dat ideeën uiteindelijk zinloos geweld en onderdrukking zullen overwinnen.

De BRP van vandaag is sterker en meer vastberaden dan ooit om vreedzaam te schilderen voor gerechtigheid en gelijkheid onder de Chilenen. Ondanks de politieke rust blijven de brigadistas van de BRP onvermoeibaar in hun strijd voor een rechtvaardigere democratie in Chili. Ze geven hun denkbeelden en stijl door aan jongere generaties. Onophoudelijk en kleurrijk beelden ze de dromen en hoop van het Chileense volk uit.

In een serie boeiende interviews die zich uitstrekken over drie generaties en bijna 60 jaar schilderen, verkent DE KWAST als WAPEN de oorsprong, motivaties, symboliek en evolutie van deze unieke, moedige pacifistische beweging in een land dat nog steeds gebukt gaat onder onopgeloste sociale en politieke problemen. Deze nooit aflatende strijd voor rechtvaardigheid en gelijkheid onder het Chileense volk wordt misschien wel het best verwoord door Chin Chin, een senior brigadista, wiens vaste overtuiging is dat (zij) “de wereld kunnen veranderen”.

Over Nemad©c: Nemad©c is een onafhankelijk filmproductiebedrijf opgericht door audiovisueel editor en regisseur Nèma van Raalte. Met meer dan 20 jaar ervaring in het monteren en regisseren voor de Nederlandse televisie-industrie lanceert ze nu haar productie DE KWAST als WAPEN.

Vroeger droomde ik ervan arts te worden, maar de liefde voor kunst won het uiteindelijk van de liefde voor de wetenschap. Na de opleiding Audiovisueel aan de Academie van Beeldende Kunsten in Maastricht ben ik als editor voor televisie gaan werken.

In 2009 besloot ik na jaren in vaste dienst als freelance editor door te gaan.
Een spannende en leuke tijd, waarin ik mij verder ontplooide en de ruimte had om dromen na te jagen. Behalve prachtige montages maken wilde ik ook regisseur worden. Het liefst zou ik documentaires maken, verhalen vertellen die er toedoen.

Tijdens een kunsttrip in België ontdekte ik een tunnel met een muurschildering erin. De kleuren spatten van de muur, ze vertelden een verhaal dat duidelijk te volgen was.

Als de pen machtiger is dan het zwaard, stel je eens voor hoe krachtig een kwast kan zijn….

Vroeger droomde ik ervan arts te worden, maar de liefde voor kunst won het uiteindelijk van de liefde voor de wetenschap.

Na de opleiding Audiovisueel aan de Academie van Beeldende Kunsten in Maastricht ben ik als editor voor televisie gaan werken.

In 2009 besloot ik na jaren in vaste dienst als freelance editor door te gaan.
Een spannende en leuke tijd, waarin ik mij verder ontplooide en de ruimte had om dromen na te jagen. 
Behalve prachtige montages maken wilde ik ook regisseur worden.
Het liefst zou ik documentaires maken, verhalen vertellen die er toedoen.

Tijdens een kunsttrip in België ontdekte ik een tunnel met een muurschildering erin.
De kleuren spatten van de muur, ze vertelden een verhaal dat duidelijk te volgen was…
Als de pen machtiger is dan het zwaard, stel je eens voor hoe krachtig een kwast is als deze de strijd aan gaat?

2023 We gaan naar Chili

In memoria Chin Chin

2023 Interview op Canal 9

Ekeko

2023 Achter de schermen

2013: Achter de schermen

2013: Steun ons alsjeblieft

2018: Zee voor Bolivia

2013: Doe-het-zelf-kid

Pato

Hoe word je straatartiest?

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here